Antwerpse verhalen

Als rasechte Antwerpenaren zijn we natuurlijk zeer trots op onze stad. We vertellen er graag over en nemen mensen graag mee naar leuke plekjes en vertellen met plezier leuke anekdotes. Zo is Antwerpen heel rijk aan legendes en straffe verhalen, maar het wordt ook vaak gebruikt als inspiratiebron en als decor voor fantasierijke verhalen. 


De meeste mensen zullen allicht weten dat onze stad de locatie is voor talloze films en series, maar wist je dat je Antwerpen ook vaak in geschreven verhalen kan terugvinden? Er zijn talloze inwoners van de stad die hun verhalen in Antwerpen hebben laten afspelen en zelfs in het buitenland hebben ze in de stad inspiratie gevonden. Hier een inleiding van verhalen waarvan Antwerpen een belangrijk deel uitmaakt.


Lange Wapper


Iedereen kent waarschijnlijk het klassieke verhaal dat aan nieuwkomers of bezoekers wordt verteld over de oorsprong van de naam Antwerpen. Je weet wel, de legende over de soldaat Brabo die de Reus Antigoon bekampt en dan de reus zijn handen afkapt. 


Sommigen denken dat het lange standbeeld in dreigende pose voor het Steen deze beruchte reus is. Niets is minder waar. Dit is de Lange Wapper. Hij is een kwelgeest die vroeger de mensen veel angst inboezemde. Hij is vooral gekend in deze lange pose, maar hij kon ook van vorm en grootte veranderen. Er werd wel eens gezegd dat hij zo groot kon worden als een huis en zo klein als een muis. 


De legende vertelt dat de Lange Wapper graag 's nachts rondliep door de vele donkere steegjes van de binnenstad en er de mensen terroriseerde. Meestal waren dat mensen die iets slecht gedaan hadden, maar soms viel hij gewoon mensen lastig uit verveling. 


Voor het standbeeld zie je nog 2 kleine mannetjes staan die elkaar moeten vasthouden om niet om te vallen. Dit zijn twee dronken mensen die door de Lange Wapper worden lastig gevallen omdat ze weer te diep in het glas hebben gekeken. Ze beloven waarschijnlijk het nooit meer te doen.


Er werd ook vaak beweerd dat je hem 's nachts kon horen lachen. Als je op Halloween iemand hoort lachen, is hij het misschien wel.

 

Suske en Wiske


Heel veel strips van Antwerpse auteurs gebruiken de stad als decor. Een van de bekendste en meest geliefde series waarin Antwerpen een belangrijke rol speelt is zonder twijfel Suske en Wiske. 


Willy Vandersteen is zelf geboren in de Seefhoek en voerde zijn geboortestad vaak op in zijn boeken. Niet alleen als achtergrond, maar ook de veel historische en legendarische figuren maakten hun opwachting. De befaamde Lange Wapper heeft zelfs ook eens meegedaan!


Naast Suske en Wiske heb je nog verschillende andere stripreeksen waar Antwerpen in terug te vinden is. Zo heb je nog Nero van Marc Sleen en ook De Kiekeboes van Merho hebben wel eens een avontuur in de koekenstad. 


Deze 3 stripreeksen hebben trouwens allemaal een stripmuur in Antwerpen. Weet jij ze te vinden?


Nello & Patrasche


Het verhaal over de jongen Nello en zijn trouwe hond Patrasche werd in de 19de eeuw geschreven door de Engelse schrijfster Ouida na een bezoek aan onze stad. 


Het tragische verhaal gaat over het leven van het duo dat in armoede opgroeit op het platteland in de buurt van Antwerpen en de grote droom van Nello om een artiest te worden zoals Rubens. Het is hem echter niet gegund en na heel veel pech belandt hij op straat en hij besluit om de werken van Rubens te bekijken in de kathedraal. Omdat hij geen geld heeft wordt hij weggestuurd, maar later sluipt hij toch binnen via een zijpoort dat open staat. De volgende dag vinden ze de 2 onafscheidbare vrienden op de grond,  omgekomen van de kou.


Hoewel dit verhaal zich in Antwerpen afspeelt, was het hier helemaal niet zo populair. Misschien omdat het te tragisch was. Het was daarom een hele verrassing dat plots veel Japanners naar Antwerpen afzakten en op zoek waren naar de plaatsen uit “A dog of Flanders”, zoals het verhaal eigenlijk heet. 


Blijkbaar is het verhaal een hit op de Aziatische markt. Vooral in Japan kent zowat iedereen het verhaal. Er zijn zelfs al vele animatiereeksen over gemaakt. Er bestaat gewoon manga en anime waar de kathedraal van Antwerpen in opduikt. Dit leidt tot de verbeelding en daarom plannen veel Japanners een bezoek aan onze stad.


Om dit verhaal eer aan te doen staat er momenteel een origineel beeldhoudwerk voor de kathedraal. Heb jij het al gezien?



Utopia


Het woord “Utopie” zal je al wel eens gehoord hebben, maar wist je dat het woord uitgevonden werd door de Engelse humanist Thomas More? Je vraagt je af wat dat met Antwerpen te maken heeft? Eigenlijk heel veel!


Het boek Utopia heeft in het eerste deel Antwerpen als achtergrond. Thomas More is hier om vrienden te bezoeken en bezoekt ook de kathedraal, waar hij een reiziger ontmoet die hem vertelt over het eiland Utopia. Deze fictieve staat wordt voorgesteld als een ideale wereld, waar iedereen in harmonie samenleeft. Het is interessant dat de humanist Antwerpen heeft uitgekozen als startpunt voor zijn verhaal en niet bijvoorbeeld Londen. 


Voor het hoofdportaal van de kathedraal kan je nog altijd een gedenkplaat vinden in verschillende talen die verwijst naar het verhaal van Thomas More. En oh ja, de Thomas More hogeschool is naar hem genoemd.


De dwarsligger


Een laatste van eigen bodem. In de koude herfstdagen ben je misschien wel op zoek naar een goede roman om te lezen en wat beter dan een historische roman over Antwerpen?


De roman “De dwarsligger” van Yves Saerens heeft als inspiratie de vondst van een loden sarcofaag onder de kathedraal die als enige niet in de rij staat. Dit noemen ze de dwarsligger. In de roman beschrijft de auteur het fictieve levensverhaal van deze zonderlinge persoon en voert tegelijk een stadsgids op die na de ontdekking van de sarcofaag gefascineerd is door de dwarsligger. 


Het boek is een reis door de tijd waar je eens door het oude Antwerpen kan wandelen, terwijl je de intriges volgt die de hoofdpersonages meemaken en ontdek je dat de geschiedenis zich toch vaak herhaalt. Perfect om de koude dagen door te komen!


Nu heb je wat inspiratie voor de aankomende herfstdagen door te komen. Ken je nog een leuke plek in Antwerpen dat verwijst naar een interessant verhaal de stad? Deel deze dan zeker met ons door @antwerplocals en @antwerponly te taggen! Tot de volgende keer!